Психологічні чинники і механізми формування професійної «Я-концепції» майбутніх рятівників - Шибрук, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті здійснено теоре- тичний аналіз психологічних чинників та механізмів формування про- фесійної «Я-концепції». Процес формування професійної «Я-концепції» майбутніх рятівників вбачається у психологічному забезпеченні на- вчального процесу в освітньому просторі. Зазначається, що становлення професійної «Я-концепції» обумовлено низкою факторів, зокрема соці- альним середовищем, процесом соціалізації особистості та соціальною взаємодією під час фахового навчання. Проаналізовано, що більшість авторів розглядають професійний розвиток особистості як інтеграцію двох процесів: розвиток особистості в онтогенезі і професіоналізація осо- бистості з періоду початку професійного самовизначення до завершення активної трудової діяльності. Розглянуто модель професійного розвитку особистості. Вказано умови формування професійної «Я-концепції» майбутнього рятівника.