Психологічні особливості уявлень студентів ВНЗ про відповідальність у процесі професійного становлення - Алексєєва, Т.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття роз- криває психологічні особливості усвідомлення суб’єктом майбутьої професійної діяльності себе як професіонала, зокрема розкрито зміст професійних уявлень про відповідальність як професійно важливу якість майбутнього фахівця. Приділено увагу вітчизняним та зарубіж- ним концепціям у розумінні професійного становлення особистості як прагнення суб’єкта до відповідальності за реалізацію свого потенціалу та здійснення вибору. Висвітлено сутність індивідуальних професійних «образів Я», соціальних уявлень, стереотипів, на основі яких суб’єкт майбутньої професійної діяльності усвідомлює ставлення до себе як до майбутнього фахівця та визначає свою роль у майбутній професії. Здій- снено порівняльний аналіз емпіричних результатів у дослідженні уяв- лень студентів про відповідальність.