Самореалізація як ознака конструктивного самозбереження особистості - Віговська, О.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено теоретико-методологічний атрибут конструктивного самозбереження в межах інтерпретаційних характеристик самореалізації особистості. Результатом проведеного аналізу є створення концептуальної моделі конструктивного самозбере- ження особистості, у якій на основі авторських позицій виділено осно- вні принципи її тривекторної будови – вектори, які спрямовані на забез- печення безпеки стосовно себе, безпеки стосовно інших і навколишньої дійсності та соціально-психологічної компетентності в галузі особистіс- ної безпеки. Обґрунтування концептуальних позицій розуміння кон- структивного самозбереження особистості вміщує ознаки адекватності поведінки, збереження та зміцнення її особистісного здоров’я, які у сво- їй сукупності визначають самореалізаційні тенденції поведінки.