Стиль поведінки у конфлікті керівника загальноосвітнього навчального закладу як чинник конфліктності вчителів - Дуткевич, Т.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкрито результати теоретико-емпіричного дослідження. Конфліктність учителя розглянуто як різнорівневе та інтегральне об’єктивно-суб’єктивне утворення, що зумовлене певними особистісни- ми властивостями вчителя й знаходить прояв у його спілкуванні, вза- ємодії, взаєминах із навколишніми як бурхливий та емоційно гострий тип реагування на конфліктогени. Отримані емпіричні дані засвідчили, що стиль співпраці у керівника забезпечує оптимальний розподіл вчи- телів за рівнями конфліктності, найбільш сприятливі умови для розви- тку колективу. Стиль боротьби у керівника пригнічує вільне висловлення вчителя- ми своїх позицій, думок, відкриту постановку та колегіальне вирішення проблем, розвиток освітнього закладу загальмовується, міжособистісні взаємини набувають штучного і вимушеного характеру.