Психологічні підвалини міжособистісних взаємин та структури соціального інтелекту особистості - Івашкевич, Е.З. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена до- слідженню питань соціального інтелекту в структурі загального інте- лекту особистості. На основі аналізу наукової літератури показано, що соціальний інтелект вміщує в себе біологічний та психометричний ін- телект; він формується в результаті розвитку загального інтелекту під впливом зовнішніх соціокультурних умов. Автор говорить про те, що соціальний інтелект містить декларативні та оперативні (процедурні) знання, які індивід використовує в реальному житті для інтерпретації подій, складання планів та прогнозування як дій повсякденного життя, так і професійних ситуацій. Авторська концепція соціального інтелекту передбачає, що він вміщує когнітивну, мнемічну та емпатійну підструк- тури.