Етноцентризм як один із аспектів прояву самоставлення особистості - Конюх, О.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті здійснено аналіз поняття етноцентризм. Детально розглянуто його визначення та спроби пояснити природу да- ного поняття. Також здійснено пошук відповіді на запитання: що ж лежить в основі етноцентризму, його особистісних та соціальних дже- рел. Визначено, що, крім історичних передумов та впливу суспільства, значний вплив на міру вираженості та гостроти етноцентризму мають психологічні особливості конкретної особи. Представлено результати дослідження, які демонструють, що зв’язок між ставленням до інших етносів та самоставленням є доволі тісним. Однак він існує лише за умо- ви визнання власної етнічності як цінності.