Становлення понять «громадянськість» і «громадянський розвиток» в основних психологічних теоріях - Лукашевич, О.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проана- лізовано основні психологічні підходи до розуміння понять «громадян- ськість» та «громадянський розвиток». Досліджено, що теоретичною основою у тлумаченні природи громадянськості були погляди представ- ників біогенетичної орієнтації. Зроблено висновок, що суттєвий внесок у розуміння поняття «громадянськість» належав представникам гума- ністичного напряму, які визначили соціально-психологічні характе- ристики актуалізованої особистості громадянина, в той час як вчення соціогенетичних орієнтацій щодо соціалізації особистості сформували наші уявлення про особливості громадянського розвитку людини.