Проблема каузації в розумінні психологічних детермінант психічних порушень, пов’язаних із хворобливими станами організму. - Максименко, К.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Автор зазначає, що не можна недооцінювати значущість і складність зв’язків і змінних, що лежать в основі потенційних і ак- туальних механізмів, що запускають етіологію того чи іншого захво- рювання. Доведено, що каузація психічних розладів має комплексний характер, необхідним моментом виступає вирішення проблеми про ди- ференційоване розуміння конкретних причин. Зроблено висновок, що психологічні дослідження мають бути спрямовані на розуміння специ- фіки мультикаузальності, а саме, які психологічні фактори діють в од- ній і тій же площині, а які перебувають у різних площинах. Доведено, що сутність проблематики каузації найрізноманітніших хворобливих станів організму полягає у вивченні особливостей складних взаємодій патогенних та протективних внутрішніх і зовнішніх факторів.