Інтерсуб’єктивність як фактор семіотичності симптомоутворення в суб’єкта. - Маричева, А.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Інтерсуб’єктивність розглядається в якості проблеми взаємин суб’єктів, а також Я та Іншого. Висновки ґрунтують- ся на засадах філософського та психологічного аналізу, суб’єктної та структурно-аналітичної парадигми. Есплікується лінгвістична структу- ра невротичного симптому. Ми розглядаємо, як в психотерапевтичних відносинах формується інтенціональна спільність, створюється спря- мованість на горизонт можливостей розуміння та інтерпретації «іншої» або «інших» картин світу. Розглянуто аспекти інтерсуб’єктивності, пов’язані з мовною природою несвідомого суб’єкта. Виділяються семіотичні особливості невротичного симптомоутворення, описуються фор- ми невротичної психопатології та психотерапевтичні наслідки, заснова- ні на виявлених закономірностях.