Побудова професіограми викладача вищої педагогічної школи: рольовий підхід - Мірошник, З.М.; Талаш, І.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Професіограма містить структурований опис особливостей професії викладача вищої школи, відомості про перспективи розвитку професії, професійні функції, зна- ння та вміння; побудована на засадах рольового підходу. Професіограма відображає специфіку науково-педагогічної діяльності, тому психофі- зіологічні вимоги до особистості викладача та опис професійних умінь систематизовані відповідно до психологічної структури його діяльності, що актуалізуються у рольовій поведінці педагога з домінуванням певної ролі відповідно до ситуації і задач професійної діяльності. Системоут- ворювальними компонентами професіограми, що забезпечують її ціліс- ність і гнучкість, є рольова компетентність, рольова гнучкість і рольова глибина.