Структура адаптивного навчання студентів, що реалізується на інтерактивній основі - Опалюк, Т.Л. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті подаються результати дослі- джень сутності адаптивного навчання студентів через визначення його структурної організації. На основі літературних джерел з проблеми обумовлюється правомірність загального підходу щодо структурування адаптаційних процесів у навчальній діяльності через дослідження таких його аспектів, як соціально-психологічний, дидактико-психологічний, діяльнісний. Доведено, що системотвірним компонентом адаптації ви- ступає базова мета навчальної діяльності, яка спроектована в контексті особистісно-орієнтованої професійної освіти і реалізується через форми та методи інтерактивної навчальної діяльності, через суб’єкт-суб’єктну взаємодію викладача та студента. Структурування адаптаційного про- цесу в навчанні дало можливість виділити домінанти, врахування яких сприятиме оптимізації адаптаційних процесів в навчанні, системі про- фесійної підготовки вчителя в цілому.