Особистісні ціннісні орієнтації як результат самовизначення майбутнього фахівця - Панчук, Н. П. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
статті розглядаються характерис- тики особистісних ціннісних орієнтацій як центральних компонентів психологічної структури особистості майбутнього педагога, досліджено особливості самовизначення та соціальної детермінації людської пове- дінки, її саморегуляції та прогнозування. Проаналізовано особливості мотиваційно-ціннісних структур, адекватних новій ситуації, що скла- лася, а також вивчено особистісні ціннісні орієнтації і процеси фор- мування громадянської самосвідомості, встановлено вплив змісту цін- нісних орієнтацій на професійну спрямованість майбутніх вчителів у процесі навчання у вузі. Зокрема виявлено специфіку особистісних цін- ностей сучасних студентів педвузу. Проаналізовано, як суспільні цін- ності перетворюються в особисті, що є актуальним на сучасному етапі розвитку суспільних відносин.