Поняття міжособистісних взаємин у контексті проблем розвитку особистості дитини - Столяренко, О.Б. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано результа- ти теоретичних та експериментальних досліджень поняття міжособис- тісних взаємин. Показано, що в рамках кожного напряму досліджень акцент робиться на тих чи інших аспектах міжособистісних взаємин, які є суттєвими для вирішення конкретних наукових або прикладних завдань («спілкування», «ставлення», «взаємини», «взаємодія», «соці- альна перцепція»). Встановлено, що розвиток особистості дитини над- звичайно чутливий до характеру взаємин з іншими людьми. Взаємини з іншими дітьми та з дорослими можуть як сприяти реалізації потен- ційних можливостей особистості, так і блокувати цей процес. Врахову- ючи важливість міжособистісних взаємин дитини в процесі розвитку її особистості, постає проблема з’ясування особливостей оптимальних взаємин дитини з навколишніми людьми та формування їх у процесі спілкування й спільної діяльності.