Особливості моделювання особистісних конструктів підлітків у сім’ях різного типу - Токарева, Н.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядаються психологіч- ні складові гуманізації освітньо-виховного процесу на основі реалізації стратегічної концепції особистісного розвитку у нестабільних умовах сучасного суспільства. У цьому контексті проаналізовано розвивальні можливості рефлексивно-діалогічної взаємодії як умови гуманізації ви- ховання. На підставі даних теоретичних позицій було проведено емпі- ричне дослідження, результати якого презентують модус особистісних конструктів (тривожність, агресія, соціальний статус у референтній групі) підлітків із сімей різного типу. Доведено, що цілеспрямований психолого-педагогічний супровід особистості підлітка у системі рефлек- сивно-діалогічної взаємодії сприяє стабілізації поведінкового симпто- мокомплексу дітей із дисфункціональних сімей.