Тривожність на початкових етапах професійного становлення особистості - Халік, О.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
В статті презентовано теоретичний аналіз вітчиз- няної та зарубіжної психологічної літератури з проблеми дослідження; визначено місце тривожності та її вплив на професійну діяльність в сис- темі «людина-людина». Окреслено, що тривожність може виконувати як конструктивну, так і деструктивну роль, а також з’ясовано емоцій- но-значимі ситуації, що сприяють її появі. Експериментально виявле- но чинники, що мають статистично достовірний вплив на особистісну та професійну тривожність у практичних психологів, встановлено від- мінності в показниках тривожності серед груп студентів психологічних спеціальностей і шкільних психологів, які знаходяться на початкових етапах професійного становлення особистості.