Особливості допомоги батькам, які виховують дітей з особливими потребами - Царькова, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті висвітлюється проблема допомо- ги сім’ям, які виховують дітей з обмеженими можливостями. Акцен- тується увага на особливостях емоційного стану батьків, їх специфічне сприйняття оточуючих. Розглядається феномен відторгнення допомо- ги, який підкреслює наявність у батьків захисних механізмів психіки. Встановлено, що одним із факторів, який ще більше провокує відтор- гнення, є сприйняття соціумом дитини-інваліда, чому й виникають такі проблеми: інтеграція дітей у соціум, психологічна корекція емоційних станів батьків і їх взаємин з оточуючими, допомога персоналу, який су- проводжує сім’ю у процесі виховання та розвитку дитини з обмеженими можливостями та функціональними розладами.