Науково-організаційні засади становлення психологічної науки на Поділлі у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. - Чеканська, О. А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати дослідження історико-культурних та ін- ституційних передумов становлення психологічної науки на Поділлі на- прикінці ХІХ – початку ХХ ст. Виокремлено основні періоди розвитку теорії і практики психологічної науки та природничо-наукові, соціаль- ні й соціокультурні засади дослідження психіки людини. Прослідкова- но тенденції розвитку ідей подільського вченого Й. Й. Роллє, розкрито авторські підходи до дослідження психіки людини з урахуванням біо- логічних і соціальних факторів її життя. Здійснено інтерпретацію засад соціально-культурної детермінації розвитку людської психіки, яких дотримувались учені Поділля. Встановлено внески науковців Поділля у педагогічну й соціальну психологію, психогігієну, психологію особис- тості, психологію творчості та праці.