Міжособистісні взаємини викладача і студента у процесі академічної підготовки - Jankowska, Dorota (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкрито результати емпірич- ного дослідження оцінок студентами своїх міжособистісних взаємин з викладачами. Дослідження проведено серед студентів 1-го, 3-го, 5-го ро- ків навчання семи педагогічних вишів Польщі. Дослідженням охоплено 1550 осіб. Було застосовано такий метод, як тест незакінчених речень. Встановлено, що більшість сучасних студентів очікує доброзичливої атмосфери, допомоги і підтримки з боку компетентних і чуйних викла- дачів. Оцінки студентами реальних взаємин свідчать про їх незадоволе- ність домінуванням статусних, формальних стосунків із викладачами, вказують на дефіцит співтворчості. Міжособистісні взаємини виклада- чів і студентів, які сприяють процесу навчання, повинні спиратись на співпрацю, партнерство, позитивні емоції, вихід за межі формальних рольових позицій.