Конструювання життєвої перспективи крізь призму ситуації інвалідності - Клименко, О.Є. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Проаналізовано особливості життєвої пер- спективи як динамічного компонента в структурі особистості. Визначе- но детермінанти конструювання життєвого шляху осіб з інвалідністю, серед яких провідним чинником є життєва ситуація, в котрій перебу- вають люди з обмеженими фізичними можливостями. Здійснено аналіз підходів до означення ситуації в психології та роль життєвої ситуації на динаміку та побудову життєвої перспективи і життєвого світу осіб з ін- валідністю. Проаналізовано об’єктивні та суб’єктивні параметри ситуа- ції, значення критичної ситуації в житті осіб з вродженою інвалідністю.