Креативність як умова самореалізації фахівця - Гаваші, С.Й.; Лалакулич, М.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті здійснюється аналіз на основі психолого-педагогічної лі- тератури креативності як умови самореалізації особистості, визначені ідеї та думки з приводу педагогічної творчості, особливостей творчої самореалізації в процесі професійно-педагогічної діяльності. Для ана- лізу було розглянуто наукові підходи щодо визначення сутності явища креативності (концепція редукції творчості до інтелекту, концепція креативності Дж. Гілфорда і Е. П. Торренса, концепція креативності М. Воллаха і Н. Когана, концепція креативності А. Медника, «теорія інвестування» Р. Стернберга і Д. Лаверта), розуміння креативності як умови психічного балансу і самоактуалізації особистості (А. Маслоу, К. Роджерс, Д. О. Леонтьєв, О. Ф. Лосєв, В. А. Петровський) та як профе- сійно значущої характеристики особистісної зрілості фахівця.