Вплив професійної зайнятості у похилому віці на психологічні особливості особистості - Коваленко, О.Г. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано особливості впливу професійної зайнятості у похилому віці на психологічні характеристики особистості. Початок похи- лого віку пов’язаний із виникненням нормативної кризи психічного роз- витку. Це час, коли особа пристосовується до нових умов життєдіяльності, пов’язаних із закінченням професійної діяльності та виходом на пенсію. Але дехто у похилому віці продовжує працювати. Виявлено, що професій- на зайнятість у похилому віці значно впливає на смисложиттєві орієнтації особистості, задоволеність життям, вольові якості, самоконтроль, симпа- тію до себе, комунікативні й організаторські схильності, суб’єктивне від- чуття самотності, потребу у спілкуванні, динаміку спілкування.