Опанувальна поведінка особистості в процесі розвитку сімейних відносин - Малильо, О.П.; Корнієнко, І.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено аналіз відомих зарубіжних досліджень опа- нувальної поведінки в сім’ї як колективного явища. Дається визна- чення поняттям: “копінг-поведінка”, “копінг-стратегії”, “діадичний та сімейний копінг”. Описуються форми сімейного опанування, роз- виток і динаміка опанувальної поведінки в сім’ї, оцінка ефективності опанування. Формулюються основні положення, концепції сімейного опанування. У серії досліджень, присвячених інтегральному вивченню опанувальної поведінки в сім’ї в ситуації нормативних сімейних криз, визначено форми опанувальної поведінки, використовувані в ситуаціях стресу в близьких відносинах.