Ціннісні орієнтації як системоутворюючий фактор соціально активної позиції майбутнього фахівця - Панчук, Н.П. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядаються характеристики ціннісних орієнтацій як центральних компонентів психологічної структури особистості, дослі- джено особливості соціальної детермінації людської поведінки, її само- регуляції та прогнозування, проаналізовано особливості мотиваційно- ціннісних структур, адекватних новій ситуації, що склалася, а також вивчено мотиваційно-ціннісні стани і процеси формування громадян- ської самосвідомості, встановлено вплив змісту ціннісних орієнтацій на професійне самовизначення майбутніх вчителів в процесі навчання у вузі, зокрема проаналізовано специфіку цінностей сучасних студентів педвузу, виявлено ієрархію «значущих цінностей» залежно від мети, на яку ці цінності зорієнтовані, визначено розподіл засобів конкретних ді- яльностей, які необхідні для втілення в життя тої чи іншої цінності.