Особистісні чинники вікових змін життєвих цінностей у дорослому віці - Партико, Т.Б. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Досліджено особистісні чинники життєвих цінностей у ранній та середній дорослості. Найбільше риси особистості впливають на життєві цінності чоловіків раннього дорослого віку, найменше – на цінності жі- нок цього віку. Одні біологічно зумовлені риси (експресивність та екстра- версія) мають значний вплив, інші (емоційність) – незначний. Соціально зумовлені риси (самоконтроль і прихильність) найбільше впливають на ціннісні орієнтації чоловіків у ранній дорослості; для жінок такого впли- ву не виявлено. У дорослому віці пріоритетними для чоловіків є власний престиж, соціальні контакти, захоплення і фізична активність; для жі- нок – збереження індивідуальності, саморозвиток і захоплення.