Спортивна невротизація людини: теоретико-емпіричні доробки сучасної психології - Матієшин, І.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкрито основні теоретичні та емпіричні позиції вивчення невротизації особистості і такого її різновиду, як спортивна невротиза- ція. Окреслення методологічних меж аналізу неврогенезу особистості, психологічних ознак i показників невротичної поведінки дає можли- вість конкретизувати показники та чинники спортивної невротичної поведінки. Встановлено, чим вищий рівень вираження реальної загрози для життя людини при виконанні діяльності в певних умовах, тим ви- щий її рівень нервово-психічної напруги.