Особливості резервної мотивації - Штепа, О.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті теоретично проаналізовано особливості резервної мотива- ції у порівнянні з явищем резигнації, ефектами автономізації мотиву й «чуття потоку» за критеріями «відсутність–наявність особистої зацікав- леності у виконанні завдання» та «жорсткі зовнішні вимоги–внутріш- ня свобода у виборі засобів виконання завдання». Наведено результати апробації авторського опитувальника резервної мотивації особистості. Емпірично показано відмінності резервної мотивації та адаптивної по- ведінки. На основі емпіричних даних уточнено зміст резервної мотива- ції як мотивації долання критичних життєвих ситуацій, яка виявляєть- ся у наданні людиною меті власних дій особистісної змістовності.