Features of self-control in adolescence - Spivak, V.I. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена дослідженню проблеми становлення самокон- тролю в поведінковій діяльності дітей підліткового віку. Визначаються основні методи, за допомогою яких здійснювалось вивчення рівнів са- моконтролю; ступеня усвідомлення підлітками власних поведінкових реакцій в різних ситуаціях, власних можливостей та критеріїв оцінки інших людей; цілеспрямованості та потреби у самовихованні як вищої форми самоконтролю. На основі здійсненого теоретичного аналізу літературних джерел та проведеного експериментального дослідження робляться висновки про те, що становлення самоконтролю в поведінковій діяльності підлітків відбувається під впливом таких важливих чинників, як: особливості «Я-концепції» особистості, зокрема рівень сформованості ідеального об- разу «Я»; результати учбової діяльності (простежено взаємозв’язок між неуспішністю в навчальній діяльності та низьким рівнем самоконтро- лю в поведінковій діяльності), зокрема рівень розвитку самоконтролю в даному виді діяльності; рівень засвоєння індивідом моральних норм; рівень розвитку рефлексії (низький рівень розвитку рефлексії зумовлює відсутність потреби у самовихованні).