Соціогенез антиципації на первісній та аграрній стадії розвитку суспільства й держави - Батраченко, І.Г. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Проаналізовано початкові фази соціогенезу антиципаційних функцій на базі поєднання культурноісторичного підходу та концепції трьох хвиль цивілізаційного розвитку Е. Тоффлера. Виявлено особливості соціогенезу антиципації на первісній та аграрній стадії цивілізаційного розвитку.