Закономірності формування, розвитку та клініко–психопатологічна структура емоційних розладів осіб з хронічною недостатністю мозкового кровообігу - Грубляк, В.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Проблема мозкової організації емоційної сфери відноситься до малорозроблених проблем психології емоцій. Останнім часом у клінічній практиці прослідковується тенденція до збільшення частки осіб переважно літнього і похилого віку з психоемоційними розладами,які страждають на хронічну прогресуючу форму церебральної недостатності судинної етіології. Провідну роль у формуванні емоційних розладів та когнітивної недостатності при даній патології відіграє ураження підкіркових базальних гангліїв, діенцефальної ділянки та префронтально лімбічних зв’язків. Ураження кожної з цих ділянок проявляється особливим нейропсихологічним синдромом. Це створює передумови для розвитку вегетативносудинних порушень, емоційних розладів і психічної дезадаптації хворих. З’ясування чинників та механізмів, що впливають на розвиток та перебіг психоемоційних порушень в осіб з недостатністю мозкового кровообігу, дозволить своєчасно застосувати патогенетично обґрунтовану превентивну й стабілізуючу терапію, що сприятиме активному довголіттю.