Розвиток рефлексії як суб’єктної здатності до професійної діяльності викладача вищої школи - Надюк, Н.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Професійне становлення викладача вищої школи розглядається як різноплановий, складнодетермінований феномен із специфічною структурою і динамікою розвитку, який можна визначити як процес “перетворення” людини на суб’єкта професійної педагогічної діяльності і життя в цілому. Провідним чинником в цьому процесі виступає внутрішня активність особистості викладача вищої школи, що виявляється в різних видах педагогічної рефлексії. Суб’єктність визначається як провідна засада успішності професійної діяльності, як рефлексивний феномен особистості, який дозволяє людині визначати ціннісну позицію по відношенню до самої себе і, виходячи із такої позиції, формувати власну професійну стратегію.