Особливості організаційної ідентичності працівників державних та приватних установ: психолінгвістичний підхід - Фролова, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена проблемі організаційної ідентичності працівників установ державної та приватної форм власності, в основу вивчення якої покладено психолінгвістичний підхід. Запропоновано авторське визначення цього поняття. Особливості організаційної ідентичності працівників розкрито за допомогою психолінгвістичного методу – метафор. Встановлено відмінності прояву досліджуваного феномену у співробітників організацій різних форм власності залежно від стажу трудової діяльності.