Психологічні та гендерні особливості структурування сфери знань старшокласників як аспект проблеми забезпечення креативності взаємодій вчителів з учнями - Воронюк, І.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати факторноаналітичного дослі дження психологічних і гендерних особливостей латентних конструктів старшокласників у сфері знань. Відзначено існування протиріччя між теоретично орієнтованим структуруванням сфери знань в особистості вчителів і структуруванням знань в особистості старшокласників, прагматично орієнтованих на свободу, забезпеченість і самореалізацію. Запропоновано модифікувати педагогічну технологію освітнього процесу для врахування психічної реальності особистості учнів – системи дійсно функціонуючих латентних особистісних конструктів у сфері знань старшокласників, як основи для посилення креативності взаємодії вчителів і учнів з акцентом на фактично існуючі потреби і способи сприйняття учнями знань різних областей.