Особливості психотерапевтичної роботи з опором клієнта в теоріях реактивності, конструктивізму та інших підходах - Демерс, А.Е. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено теоретичні та емпіричні засади терапевтичної роботи з опором клієнта у теоріях реактивності та конструктивізму. Виділені чотири параметри, за якими розглянутий даний феномен: яким змінам чиниться опір, яка поведінка його супроводжує, чому відбувається опір, як у терапевтичних підходах та теоріях працюють з цим феноменом. Було зроблено психотерапевтичне узагальнення за вищезазначеними параметрами для наступних підходів: психоаналітичного, когнітивно! поведінкового, гуманістично!експериментального, сімейних систем та теорій реактивності і конструктивізму.