Соціальна рефлексія як складова соціального розвитку особистості - Крюкова, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Висвітлено надзвичайно актуальну проблему соціальної рефлексії як компонента соціального розвитку особистості. Зазначено, що соціальний розвиток особистості являє собою процес, що включає, з одного боку, засвоєння готових форм соціального життя, а з іншого – набуття власного соціального досвіду, індивідуальних якостей і властивостей, що дозволяють молодій людині орієнтуватися в різних життєвих ситуаціях і домагатися позитивної самореалізації. Визначено, що соціальна рефлексія – це спрямованість суб’єкта до відображення, усвідомлення і розуміння уявлень інших людей про нього і його діяльність, здатність сприймати чужі і транслювати свої емоції, оцінювати ставлення людей один до одного і передбачати поведінкові реакції інших людей. Соціальна рефлексія – це творчий процес, що протікає з урахуванням характерних особливостей розвитку само& свідомості особистості. Охарактеризовано види та структуру соціальної рефлексії. Зазначено, що компонентами соціальної рефлексії є когнітивний, мотиваційний і діяльнісний. У подальших дослідженнях можливе дослідження соціальної рефлексії особистості в ранній юності; подальше обґрунтування критеріїв та показників соціального розвитку особистості; дослідження найважливіших соціально&психологічних властивостей, таких як толерантність, соціальна відповідальність, соціальна злагода в юнацькому віці, визначення нових форм і методів роботи з молоддю, орієнтованих на стимуляцію соціального розвитку.