Чинники, що впливають на успішність адаптації учнів до навчання в основній школі - Бура, Л.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано роль чинників, що впливають на адаптацію учнів молодших класів у процесі переходу до основної школи. Розглянуто модель взаємодії психологічної служби та педагогічного колективу для успішної адаптації учнів. Зміни, що відбуваються у психіці дитини у віці 1011 років при переході з початкової школи в основну, визначають процес його психологічної адаптації. Нові умови навчання висувають більш високі вимоги щодо інтелектуального й особистісного розвитку дітей, ступеня сформованості в них певних навчальних знань, навчальних дій, рівня розвитку довільності, здатності до саморегуляції.