Морально–суспільна проблематика опіки у виборі вільної людини - Груца-Мьонсік, Уршуля (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Опікування однієї людини іншою в принципі є обов’язком, однак складно сформулювати цю проблему саме так. Більш точним тверджен ням буде визнання, що догляд за іншою людиною є вибором кожної вільної особи, яка усвідомлює, що повинна у відповідності з принципами свого виховання – часто пов’язаними з моральними аспектами людської свободи – допомагати іншим. Така діяльність є наслідком того, що заклик “Возлюби ближнього свого, як самого себе” є одним з основоположних принципів сучасності. У статті порушено проблему морального вибору відповідальності за іншу людину. Моральний вибір та здатність присвятити себе ближньому є результатом справжньої людяності, однією з фундаментальних основ цивілізованого життя, яке через свій прискорений темп і прогрес залишає мало часу для потреб інших, навіть близьких нам людей.