Відображення природничо–наукового розуміння психіки в організації трудової психотерапії та постільного лікування душевнохворих на Поділлі (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) - Чеканська, О.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті описано діяльність персоналу Вінницької психіатричної лікарні імені О.І. Ющенка, який удосконалював організаційну структуру психіатричної та психологічної допомоги, сприяв розвитку трудової психотерапії й постільного лікування душевнохворих, поширював психологічну грамотність серед подільського населення, враховуючи основні постулати природничих наук у досліджуваний період. Розглянуто систему відносин, що складалися між душевнохворими й оточуючими, яка полягала у прийнятті душевнохворого як особистості та сприянні його розвитку, розробляючи систему засобів підтримання та забезпечення психічного здоров’я особистості на належному рівні.