Феноменологічний підхід до вивчення механізмів становлення цінностей особистості - Поляничко, О.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено теоретичні й емпіричні дослідження механізмів становлення цінностей особистості на основі феноме- нологічного підходу і розробленої Академіком АПН України Т.С. Яценко психодинамічної теорії та методу психоаналізу комплексу тематичних психомалюнків. Едіпова ситуація, ідентифікація зі значимим об’єктом відіграють важливу роль у виникненні умовних цінностей, а задля збереження ідеалізованого “Я” умовні ціності виконують функцію викривлення соціально-перцептивної реальності спричиняючи ви- никнення дисфункцій емоційної сфери та соціальну дезадаптацію.