З історії дослідження цінностей: аналіз цінностей особистості - Романюк, Л.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У цій статті аналізуються дослідження цінностей з метою їх структурування. З’ясовано, що в психології систематично вивчалися відмінності між різними групами цінностей, диференційовано аттитюди й цінності, виявлено їх зв’язок з політичними точками зору, класифіковано та визначено їх функції, а також створено інструментарій для їх емпіричного дослідження. Проаналізовані крос-культурні дослідження дозволили з’ясувати специфіку ціннісних систем, їх вимірів на рівні культурних особливостей країн та досліджуваних груп респондентів.