Соціально–психологічні чинники виникнення конфліктів у системі “вчитель – учні” початкової школи - Садова, І.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті досліджено соціальнопсихологічні чинники виникнення конфліктів у системі “вчитель – учні” початкової школи. Здійснено аналіз проблеми конфліктів, зокрема визначено основні концептуальні підходи до загальнотеоретичних аспектів феноменів “конфлікт” та “педагогічний конфлікт”. Виявлено системний характер впливу конфліктів у початковій школі, що проявляється як сукупність емоційноособистісних, ситуативних та вікових чинників. Теоретично обґрунтовано й експе риментально доведено, що сутнісним підґрунтям виникнення конфліктів у системі “вчитель – учні” початкової школи слід вважати природу конфліктної ситуації, яка є водночас і педагогічною, і соціальною ситуацією розвитку.