До питання про методологію та методику емпіричного дослідження взаємозв’язку між психологічними особливостями сприйняття фотографії та ступенем самоактуалізації особистості - Шевченко, М.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкривається низка концептуальних підходів, об’єкт, предмет, організація і методика проведення емпіричного дослідження психологічних особливостей сприйняття фотографії. Здійснено аналіз одержаних результатів та зроблені висновки щодо взаємозв’язку останніх із ступенем самоактуалізації особистості. Показано специфіку і своєрідність сприйняття індивідуально-психологічних особливостей закарбованої на фотографії людини в залежності від особистісних якостей сприймаючого, зокрема, його статі та віку. Дослідження підтвердило, що людина не буває статичною, вона завжди перебуває у русі, в процесі становлення і розвитку. Це обумовлює значення мінливого суб’єктивного досвіду як одного з основних феноменів у вивченні й розумінні особистості та міжособистісних взаємин.