Аналіз особливостей сприймання і реагування на успіхи й невдачі молодшими школярами з різним рівнем навчальних досягнень у контексті розвитку самосвідомості - Яворська-Вєтрова, І.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті аналізуються результати дослідження особливостей поведінки молодших школярів з різними рівнями навчальних досягнень у ситуації вибору задач різного рівня складності, а також їх реакції на успіх – неуспіх. Описано певні особливості загальної тенденції підвищення домагань після успіху і зниження після невдачі у групах учнів з різними навчальними досягненнями. Виявлено особливості динаміки самооцінки, рівня домагань та мотивації досягнення успіху – уникнення невдачі у різновстигаючих учнів 1 – 3 класів залежно від успішності чи неуспішності виконання ними завдань різного рівня складності.