Життєва перспектива особистості як предмет теоретико–методологічного аналізу - Гуляс, І.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Статтю присвячено надзвичайно актуальній і важливій проблемі – життєвій перспективі особистості, під якою розуміють цілісну картину майбутнього, що формується у складному взаємозв’язку очікуваних і планованих подій. Указаний феномен розглянуто в єдності ціннісно- смислових й організаційно-діяльнісних аспектів, де істотними є активність особистості, усвідомлене та реалістичне ставлення до побудови планів на майбутнє. Зазначено, що життєва перспектива тісно пов’язана з психологічним минулим і теперішнім особистості, оскільки фор- мується на тлі минулих досягнень, з одного боку, і задає основні орієнтири діяльності людини – з іншого.