Незадоволені потреби в контексті соціального самовизначення російськомовних жителів України - Васютинський, В.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
За результатами опитування 1292 російськомовних респондентів зроблено висновок, що на їхнє соціальне самовизначення істотно впливає переживання незадоволених потреб. Особливо значущим виявився брак матеріального добробуту, порядку й стабільності, упевненості в майбутньому, чесної влади, здоров’я. Доволі відчутним, але не провідним, є незадоволення потреб, пов’язаних із російською ідентичністю. На самовизначення російськомовної молоді відносно сильніше впливають етнополітичні чинники, але вона менше орієнтується на проросійські цінності.