Особливості класифікації суб’єктів і об’єктів маніпулятивних взаємин у юнацькому віці - Прокоф’єва, О.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядається запропонована автором класифікація суб’єктів і об’єктів маніпулятивних міжособистісних стосунків. Описано чотири типи маніпуляторів (“розпорядник”, “контролер”, “опікун”, “тихоня”) і три типи об’єктів маніпуляції (“безтурботний”, “кон серватор”, “тривожно імпульсивний”). Автор наводить результати експериментального дослідження розподілу зазначених типів у юнацькому віці, виокремлює чисті й змішані типи учасників маніпулятивних взаємин, наводить результати дискримінантного аналізу отриманих даних.