Дослідження ідентичності старшокласників в контексті сімейної системи - Яблонська, Т.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Статтю присвячено з’ясуванню зв’язку між розвитком ідентичності особистості старшокласників та характеристиками сімейної системи. Експериментально виявлено, що для сімей респондентів характерні послаблення емоційних контактів, тенденція до неадаптивних реакцій, що виявляються у хаотичному типі взаємин, втраті керованості змінами. Виявлені відмінності щодо статусу ідентичності, особливостей локусу контролю, самоставлення та смисло життєвих орієнтацій респондентов з різних типів сімей.