Концептуальні парадигми психологічної системи М. І. Демкова - Дригус, Марія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати дослідження концептуальних парадигм психологічної системи М. І. Демкова. Здійснено теоретико-методологічний аналіз психологічної системи М. І. Демкова у контексті концептуальних парадигм гармонійного розвитку особистості та «духу навчання» в освітньому просторі. Репрезентовано реконструкцію концепції гармонійного розвитку особистості М. І. Демкова. Розкрито концептуальне бачення ученим сучасності гармонійного розвитку, його архітектоніки. Висвітлено квінтесенцію гармонійного розвитку як «суворо пропорційного формування розуму, виховання почуття і волі». Акцентовано на баченні М. І. Демковим виховуючого навчання як чинника гармонійного розвитку дитячої особистості. Констатовано, що М. І. Демков у царині дитячої психології дав об’ємну палітру онтогенетичного розвитку; в царині педагогічної психології він органічно розкрив сутнісні характеристики не лише засвоєння знань дитиною, а й становлення особистості у процесі учіння. Актуалізовано проблему попередження деструкції гармонійного розвитку й однобічності особистісного розвитку. З’ясовано стильові характеристики діяльності педагога у системі взаємодії «вчитель – учень», спрямовані на розвиток фасилітативної взаємодії. Акцентовано на тому, що М. І. Демков обстоював постулат внутрішньої детермінації навчальної діяль ності. Висвітлено концептуальне бачення М. І. Демковим проблеми «духу навчання» як органічної єдності особистісної та суспільної детермінації. З’ясовано вплив мегасистеми – суспільної, а також макросистеми – шкільного соціуму. Розкрито домінантність, за М. І. Демковим, стрижневого чинника «духу навчання» – особистості вчителя як констеляції високоморальності та високоосвіченості. Зафіксовано введення М. І. Демковим концептів – «морально-виховний елемент», «морально-виховне» у характеристику навчальної діяльності. Розкрито окреслений М. І. Демковим абрис еталонного образу вчителя. Виокремлено смислові й сенсотвірні спектри квінтесенції підходу М. І. Демкова у парадигмі «дух навчання». Здійснено екстраполяцію проблеми «духу навчання» у сучасний освітній простір.