Теоретичний аналіз філософсько-психологічних основ моральних принципів бусідо - Осика, Ольга; Осика, Костянтин (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглянуто становлення філософсько-психологічної основи морального кодексу майстрів східної боротьби. Підкреслено конструктивність релігійно-філософської думки буддизму та синтоїзму в цьому процесі. Проаналізовано термін «бусідо» в лексико-семантичній, художньо-образній і конативній площинах. Наголошено, що ключовим концептом феномену самурайства, ядром життєдіяльності й життєтворчості, сутністю і сенсом буття особистості, базовою моделлю і культурним стрижнем майстрів східної боротьби і самураїв є «шлях воїна». Бусідо («шлях воїна») – кодекс самурая – зведення правил, рекомендацій і норм поведінки справжнього воїна в бою та повсякденному житті, воїнська філософія, відома з давніх-давен. Самурайський кодекс честі упродовж довгих століть довів свою спроможність виховувати справжніх воїнів, безстрашних захисників рідної землі, мужніх і хоробрих, якими пишається країна. Кодекс бусідо сприяв становленню соціально-політичного, морально-психологічного, стратегічного і тактико-технічного потенціалу воїнів-самураїв. Висвітлено типологію індивідів: шукачі смерті, гравці зі смертю й особистості, які свідомо нехтують смертельною небезпекою. Розглянуто глибинні мотиви самогубств та виокремлено складові суїцидальної поведінки: бажання вбити, бажання бути вбитим, бажання вмерти. Життя, покладене на вівтар свободи Батьківщини – свята доля воїна. Існування життя в широкому буттєвому просторі відкриває людині універсальну можливість творення добрих справ і любові. А на межі життя і смерті виникає перемога справжнього, вічного і безмежного світу. Представлено результати дослідження моральних якостей у спортивній діяльності каратистів стилю кіокушинкай Донецької області. Проведено тренінгову програму оптимізації моральних якостей каратистів, що включає: засвоєння прийомів релаксації, розвиток самоусвідомлення, формування моральних якостей. Програма передбачає створення спеціального соціального середовища, реалізацію методів і прийомів та стимулювання психологічних механізмів розвитку моральних якостей спортсменів.