Визначення психологічної готовності майбутніх матерів до виконання батьківських обов’язків - Гевчук, Наталія; Жиляк, Наталія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати експериментального досліджен- ня психологічної готовності майбутніх матерів до виконання бать- ківських обов’язків. Описано основні етапи експерименту: конста- тувальний (визначення готовності майбутніх матерів до виконання батьківських обов’язків), формувальний (розробка та впровадження соціальнопрофілактичної програми «Я – майбутня мама!»), контр- ольний зріз (повторне оцінювання готовності майбутніх матерів до виконання батьківських обов’язків із використанням комплексу діаг ностичних методик із метою виявлення сформованості когнітивно- го, емоційномотиваційного, соціальноекономічного показників). Оха- рактеризовано три основні показники готовності майбутніх матерів до виконання батьківських обов’язків і визначено критерії до кожного з них: когнітивний (знання про сім’ю, способи і принципи її створення; уявлення про правила її ефективного функціонування; сформованість знань, що є визначальними у розумінні сутності соціальної ролі матері й набувають відображення у певних судженнях, уявленнях; розуміння соціальної значущості сім’ї; потреба розвитку якостей, необхідних для успішного виконання ролі матері), емоційномотиваційний (емоційно позитивне ставлення до сім’ї; мотивація на її створення; оцінка норм і правил ефективної життєдіяльності сім’ї; установка на поглиблен- ня знань, умінь і навичок, емоційнопозитивне ставлення до материн- ства; мотивація на народження дитини; сформованість ціннісних орі- єнтацій), соціальноекономічний (достатній матеріальний дохід сім’ї; наявність місця роботи; підтримка рідних; наявність власного житла або належних умов проживання у наявному помешканні; позитивна модель сім’ї та батьківської поведінки; настанова на материнство та прихильність до дитини; виховний потенціал жінки). Розроблено авторську анкету «Моє ставлення до батьківства та сімейного жит- тя», що містить 17 запитань, побудованих відповідно до визначених нами показників. Підкреслено важливість упровадження в практику Кам’янецьПодільського консультаційного пункту Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у жіночій консультації соціальнопро- філактичної програми «Я – майбутня мама!». Визначено перспективні та пріоритетні напрями подальших досліджень у сфері соціальної ро- боти з жінками та сім’ями, які мають ризик відмови від дитини.