Сучасна мультиплікаційна продукція як чинник формування емоційних порушень у дітей дошкільного віку - Міненко, Ольга (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Статтю присвячено актуальній для сучасної психології проблемі емо- ційних порушень у дітей дошкільного віку та ролі у появі цих порушень сучасної мультиплікаційної продукції. Метою статті є емпіричне ви- вчення ролі сучасної мультиплікаційної продукції у формуванні емоцій- них порушень у дошкільників. Подано теоретичний аналіз проблеми особливостей розвитку емоційної сфери дошкільників і виникнення емоційних порушень у дітей на даному віковому етапі. Проаналізовано основні види емоційних по- рушень у дошкільників і причини їх появи у дітей цього віку. Констато- вано, що одним із провідних чинників формування емоційних порушень у дошкільників є сучасна мультиплікаційна продукція. Проведено емпіричне дослідження впливу сучасної мультиплікацій- ної продукції на формування емоційних порушень у дошкільників. Для дослідження було використано емпіричні методи психологічного дослі- дження: анкетування та психодіагностичні методики. Емпірично виявлено уподобання дітей у виборі мультиплікаційної продукції та особливості сприймання ними мультфільмів і їх головних героїв. Представлено психологічний аналіз обраних мультфільмів і їх головних героїв із метою виявлення їх впливу на психіку дошкільників. Виявлено, що переважна більшість найпопулярніших у дошкільників мультфільмів має негативний вплив на психіку дітей даного віку. Емпі- рично визначено емоційні порушення у дошкільників, до яких віднесено страхи, агресію й тривожність. Діагностовано взаємозв’язок між емо- ційними порушеннями у дошкільників і спрямованістю мультфільмів, яким вони надають перевагу. Результатом емпіричного дослідження стало підтвердження гіпотези про те, що більшість сучасних муль- тфільмів впливають на емоційну сферу дошкільників і викликають у них емоційні порушення.